Orta Çağdan Modern Döneme Kadınların Doğum Deneyimleri

20-02-2024 15:08
Orta Çağdan Modern Döneme Kadınların Doğum Deneyimleri

Orta Çağdan Modern Döneme Kadınların Doğum Deneyimleri

Orta ve yeni çağda doğumları anlatmak istiyorum bugün. 

Avrupa'da Orta Çağ ve Yeni Çağda hatta Yakın Çağın başlarında doğum, 15 ila 45 yaş arası kadınlar için en önde gelen ölüm nedeniydi. Çok fazla çığlık, bağrışma ve kan vardı. Savaşlarda ölen erkeklerden daha fazla sayıda kadın ölüyordu. Sadece sıradan kadınlar değil, kraliçeler de öldü. Hayatta kalanlarsa saatlerce veya günlerce süren doğumun ardından bitkin düştü ya da hasta oldu. Asya'nın ve kadim uygarlıkların tersine 17. Yüzyilda batıda yatarak doğum uygulaması çıktı (Yatarak doğumun annenin kolaylığı ve rahatlığı için değil, modern erkek doktorların rahatlığı için olduğunu düşünüyorum bazen). 1700 yüzyıla kadar böyle bir uygulama yoktu. Rivayet odur ki annenin sırt üstü yattığı doğum şekli hiç bir canlıda yoktur. Bu 17. Yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır. 17. Yüzyılda hiç kimse karşısında diz çökmeyen doğum fetişişti Kral Louis'in (hiç bir kral çökmezdi) onlarca çocuğunun doğumunu tam izlemek için getirdiği bir uygulamaydı. Bu dönem ve sonrasında hastaneler de kötü durumdaydı. Kadınların hastanede doğum yapmamaları durumunda hayatta kalma şansları daha yüksekti. Çünkü aşırı kalabalık, kirli ve sağlıksız yerlerdi. Hasta insanlar birbirlerinden bir adım uzakta karyolalarda yatıyordu. Cerrahlar, doktorlar, hemşireler bir hastayı tedavi edip diğerine geçtiğinde ellerini yıkamıyordu. Tıbbi tedavi, hatta muayeneler bile barbarcaydı.

Batı ve Doğu Perspektifleri

Doğu daha iyi durumdaydı. Kadınlar eski Mısır'da olduğu gibi genellikle yer çekimi gücünü kullanır; çömelme, diz çökme veya 4 ayak üstünde dik pozisyonda doğum yapardı. Böylece hem pelvik genişler hem de yer çekimi kuvveti kullanılmış olurdu. Anne adayı doğum sırasında ekstra güç almak için elleriyle bir şeylere de asılırlardı. Ağrıyı hafifletmek, kasılmaları teşvik etmek ve komplikasyonları gidermek için bitkisel ve geleneksel ilaçlar kullanılıyordu. Farklı kültürlerin, doğum sırasında faydalı özelliklere sahip olduğuna inanılan kendi şifalı bitki setleri vardı. Hijyen daha iyiydi. 

Şehriban teyzem esnek eklemlere ve güçlü kaslara sahip, çalışkan kadınların kolay doğum yaptığını söylerdi. Günümüz doğumları kolay olmuyor. Çünkü eklemler o kadar esnek değil ve eğitimli kadınların rahat yaşam tarzı onları fiziksel olarak daha az çevik hale getiriyor ferdi. 

Sizin doğumunuz nasıl geçti?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.