Gül Suyu, Çift Damıtma, Muhammadi Çiçekleri

04-07-2023 14:52
Gül Suyu, Çift Damıtma, Muhammadi Çiçekleri

Gül Suyu Mayası

Bugün gül suyu mayasını anlatalım. Gül suyu damıtmanın farklı yolları vardır. Bu yollar büyük oranda kaliteyi belirlemektedir. 50 kg  gül - 40 litre su oranı ile de gül suyu yapılabilir, 10 kg gül - 50 litre su oranı ile de gül suyu yapılabilir. Kısaca gül suyu deyip geçilse de ağır gül suyu, hafif gül suyu, iki ateş gül suyu, üç çiçek gül suyu gibi bazı teknikler mevcuttur. En kalitesiz gül suları Pas-ab denilen teknik olup ve gül suyu kalan gül posalarından elde edilir. Çoğu zaman saf gül suyu adı altında Pas-ab satılabilir.  Yağı alınmamış gül suyu diye satış yapılır ama zaten çıkan suyun yağı yoktur! Ortada alınacak bir yağ kalmamıştır. Çünkü yağ çıkmamıştır! Mesele yağını alıp almamak değil, çiçek su oranıdır. Ne kadar yağlı o kadar iyidir.
Gül suyunun en üst çeşidi çift damıtma ve üç çiçek dediğimiz 3 kez damıtma tekniği ile elde edilmiş gül sularıdır. Bunlara genel olarak gül suyu mayası denilir. Saflaştırılmış gül suyu demektir maya. Yani daha yüksek gül konsantrasyonudur. Çok miktarda gül gerektirdiğinden dünyada sadece küçük miktarlarda yapılır. Uçucu yağ kalitesi ve miktarı açısından diğerlerinden benzersizdir. Damıtma işleminde de pek çok incelik vardır. Bunlar küçük şeyler gibi görünebilirler, ancak nihai üründe büyük farklar olur. Gül suyu çok hassastır. Herhangi bir su damlası kokusunu erken kaybetmesine neden olabilir. Gül suyu plastik şişede saklanmamalıdır. Bu Orijinal kokuda kayba neden olur.
Tarihi belgeler ve eski eserler üzerinde yapılan araştırmalar, gül suyu mayasının güçlü bir tarihe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Farsça'da "Muhammadi Çiçekleri" olarak da bilinen güllerin bir tür özütü olan gül suyu mayası çok faydalıdır. Sevgili Mevlana: "Çiçek açma mevsimi bitti ve şimdi güller kurudu ama gül suyu çiçeklerin kokusunu koruyor." der. Gül suyu mayasının özgünlüğünün en önemli göstergelerinden biri tadının ağır ve acı olmasıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.