Sirkenin En Geliştiği Toplum

26-11-2023 15:33
Sirkenin En Geliştiği Toplum

SİRKENİN EN GELİŞTİĞİ TOPLUM

Sirke konusunda en gelişmiş toplum kimdir derseniz Çin derim. Sirke çağlar boyunca Çinlilerin yaşamında önemli bir rol oynamıştır. Çin dünyadaki en zengin ve en çeşitli sirke kültürüne sahiptir. En eski tarihi kayıtlar onlardadır. Çin’de sirke müzesi de vardır.

Çin sirkeleri ile batı sirkeleri arasındaki temel fark, demleme malzemeleridir. Çin sirkelerinin çoğu tahıllardan, batı sirkeleri ise meyvelerden ve şaraplardan yapılır. Yaygın olarak kullanılan tahıllar kuzey Çin'de darı, sorgum ve buğday, güney Çin'de pirinç ve bezelyedir.

Sirke yapımında en önemli bölge Shanxi eyaletidir. Adını bu eyaletten alan yıllanmış Shanxi sirkesi o kadar ünlüdür ki “dünyanın en iyisi" olarak anılmaktadır. Zaten Çin’in coğrafi işaretli ürünüdür.


Shanxi Eyaleti


Shanxi sirkenin fermantasyonu 9 yıl sürer. Sorgum, bezelye, arpa, kepek ve samandan yapılır. Herhangi bir kimyasal katalizör olmadan yabani fermantasyonla ham maddelerin faydalı kısımları korunur.Shanxi Platosu'nda güneş ışığı kuvvetlidir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı büyüktür. Bu yüzden üretilen iri taneli tahılların şeker ve diğer bileşenleri yüksektir. Bu yüzden kaliteli sirke yapılabilir. Çin’in Jiangzhe bölgesinin de Gül sirkesi meşhurdur. 


Çin Shanxi Demlenmiş Sirke Bölgesi 


Shanxi'de "evde iki sirke varsa eczaneye gitmene gerek yok" atasözü vardır. Sirkenin iyileştirici ve sağlığı koruyucu etkileri, tarihi Çin tıp kitapları olan Ben Cao Bei Yao ve Ben Cao Gang Mu'da vardır. "Daha az tuz, daha fazla sirke" On Uzun Ömür Kural’ında ise ikinci sırada yer alır. Bir efsaneye göre, Fen Nehri boyunca yaşayan Lin Ziyuan adlı kadına ilk Tanrı sirke yapmayı öğretmiştir. Daha doğrusu Sirke Tanrı icadıdır ve onun tarafından bizzat öğretilmiştir. Shanxi halkı sirke yapımını çok ciddiye alırlar ve sözlü kültür olarak görürler. Renk, aroma, konsantrasyon ve ekşilik anlamında mükemmel sirkeleri vardır. 

İyi sirke yapmak için yüksek kaliteli su ve yüksek bileşenli ürün kullanmalısınız. Bunlar sirkenin kalitesini belirler. Her sirke aynı kalitede değildir. Sirkeyi tamamen doğal yollarla yapmak zahmetli ve zaman alıcı bir süreçtir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.