Saç Örgüsü

12-10-2023 12:20
Saç Örgüsü

BİR SAÇ MODELİ SAÇ ÖRGÜSÜ ÜZERİNE…

Eski Anadolu kadınının DNA'sına işlemiş olan saç örgüsünün dünya ve İslam tarihinde çok önemli yeri vardır.

Geçmişte örgü gerçek bir yaşam çizgisiydi kadınlar için. Bir saç modelinden çok fazlasıydı. Kimliğin parçasıydı. Tohum saklamak, şifreleme, yol bulma için dahi kullanılırdı.

Tarihte saçlar genellikle uzundur. Saç kesmek çoğunlukla insanları kimliklerinden ve kültürlerinden arındırmak amacıyla kullanılmıştır. En yakın örneği Afrika’da yaşanmıştır! Transatlantik köle ticareti sırasında kölelik sadece fiziksel ve psikolojik travmayı değil aynı zamanda silinmeyi de beraberinde getirmiştir. İnsan tacirleri, Afrikalıları insanlıklarından ve kültürlerinden mahrum bırakmak amacıyla önce kafalarını tıraş etmişlerdir.

Saç örgüsünün bilinen en eski kopyası yaklaşık 30.000 yıl öncesine kadar gider. Eski Mısır'daki ve pek çok kadim kültürde örgüler dini öneme sahipti. Tanrılara bağlılığın bir ifadesi olarak görülür ve törensel ve dini uygulamalara dâhil edilirdi. Hatta bazı topluluklarca tanrıların örgülü saç modelleri olduğuna inanılırdı.

Saçı örmek derisini korur. Saçın sağlamlığına çok faydası olur. Saç ile yastık arasındaki sürtünmeyi önlediğinden gece kırılmasını önler. Nemi saçta kilitleyerek kuruluğu ve kabarmayı önler. Saçın büyümesini hızlandırır.

Rivayet odur ki Allah Resulü, saçın temiz ve bakımlı olmasını tavsiye etmiş ve saçına bakım yapmayan, saçı başı dağınık kimseleri uyarmıştır. Bir defasında saçı perişan biri mescide girince, eliyle çıkmasını işaret etmiş, adam saçını başını düzeltip geldikten sonra, “Herhangi birinizin böyle gelmesi, şeytan gibi saçı başı dağınık bir halde gelmesinden daha iyi değil mi?” diyerek saçın bakımlı ve estetik görünümlü olmasını istemiştir. O dönemde çocukların saçları anneleri tarafından taranır, bakım yapılır ve örülürmüş. Hz. Hatice’nin Ümm Züfer adında bir bayan kuaförü olduğu rivayet edilir. Erkeklerin de saçlarını ördükleri, Resûlullah’ın da Mekke’yi fethettiği sırada saçında dört örgü olduğu rivayet edilir. Din tarihçilerine göre kadınların saçları zaten genellikle hep örgülü idi. Örgü o kadar önemliydi ki ölen kadınların saçları yıkandıktan sonra örülür ve öğle defnedilirdi. Dağınık saçla defin yoktu.

Örgüne sahip çık!

Mutlu örgüler!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.